Jenta mi interesserer seg for pappas kjemi fagbok |
Jeg vil påstå at bare man finner et emne som interesserer barnet, så finnes det faktabøker for et hvert barn. Utvalget er rent uendelig, fra samtlige dyrearter (f.eks. om lus! se https://www.omnipax.no/lus.5947176-335182.html) til dinosaurer, kjøretøy, tidsepoker, miljøet, om universet og alle verdens land, om minecraft og om for eksempel kjente historiske kvinner (se https://www.gyldendal.no/Barneboeker/3-6-aar/Serier-3-6-aar/Smaa-folk-STORE-DROEMMER )...
Bare pass på at boka har fengende bilder, helst fotografier eller realistiske illustrasjoner, det er disse barn i barnehagealder kommer til å "lese", og ved interesse vil de spør en lesekyndig etter mer informasjon fra verbalteksten.
Min erfaring er at det er mye kunnskap å hente også for oss voksne i samtlige faktabøker beregnet for barn. Og jeg leser dem helst slik barn leser dem: jeg lar meg primært fenge av bildene.
I høst ble jeg dog introdusert til Erna Ouslands bok 'Under ein stein', en fagbok om 11 småkryp som er å finne under nettopp steiner. Boka har svært mye tekst og jeg begynte å lese den noe motvillig. Men jeg ble fort revet med av alt det spennende jeg fikk erfare!
"Edderkopper tygg nemleg ikkje maten, dei syg han i seg, og det kan dei gjere fordi gifta bløyter opp byttedyret. Gifta gjer at dei berre kan slurpe maten i seg!"
Stilig!
Mine døtre begynte å interessere seg først og fremst for faktabøker om dyr. "Mitt første dyreleksikon" henger så vidt sammen etter flere års bruk.
Neste favoritt ble Cappelens dyrefaktabøker 'Ville dyr' og 'Fuglesang' med beskrivelse og lyd, egentlig beregnet for voksne men veldig fascinerende også for barn!
Det ble en yndet - og svært utfordrende - lek å gjette lydene til de ville dyrene eller fuglene der hele familien deltok.
Da jenta mi skulle skrive en skoleoppgave om fugler hentet hun frem 'Fuglesang' boka fremfor google for å finne informasjon.
Også Cappelens felthåndbøker med sine skarpe fotografier om diverse temaer er flotte oppslagsverk for både store og små.
'Smarte små' er en fantastisk faktabokserie for barn fra 4 års alder med et bredt temautvalg, tiltalende illustrasjoner og klaffer som pirrer barns nysgjerrighet (se https://www.adlibris.com/no/sok?pn=1&ps=12&filter=series%3asmarte+små ).
Disse ble inngangsporten til lillesøsterens store begeistring for legevirksomheten med en påfølgende, rask økende samling av barnefaktabøker om alt som har med sykehus og sykdommer å gjøre.
Fagbøker for barn har en lekende holdning til kunnskap. Illustrasjoner er viktig for å fenge barns oppmerksomhet og for å gi dem informasjonskoplingen mellom tekst og bilder, en nødvendig meningsredundans.
Men for å "lykkes" med å nå inn til barnet må emnet velges ut fra barnets interesser og førforståelse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar