Jeg har ikke lest noen bøker eller forskning om tittelens emnet, om leselyst er arvelig, men jeg har gjort meg noen tanker. Mine to barn er desidert blitt ekte bokormer. 2. og 6. klassinger er de per dags dato. Jenta mi sluker alle bøker hun kommer over på alle språk hun behersker. Også Lillesøster har begynt å lese på tysk på egenhånd i det siste. Som mor og pedagog blir jeg svært glad og lettet over at mine barn er blitt gode lesere og liker å dykke ned i bøkenes fantastiske verden fremfor den digitale verden.
Men har de arvet lesegleden etter oss foreldre? Neppe.
Lesevansker er dessverre arvelige, men jeg vil påstå at leselyst påvirkes mest av miljøet - på godt og vondt.
Være et forbilde som lesende voksne uten at barn opplever de voksnes bøker som oppmerksomhetstyv |
Selv er jeg vokst opp med en mor som har forskanset seg bak sin bok en time hver ettermiddag. Jeg var ofte svært sjalu på disse bøkene. Til gjengjeld har min mor lest for meg hver kveld på sengekanten. Jeg selv er blitt glad i å lese men har bevisst dempet 'bokkonsumet' etter at jeg fikk barn. For når jeg leser blir jeg gjerne så oppslukt at jeg glemmer alt annet rundt meg.
Min søster er likedan, hun leser enormt mye og hun har lest mye for sine barn som er blitt unge voksne nå - og ikke særlig interessert i lesing. Kan det være at de opplevde at bøkene tok mors oppmerksomhet fra dem? At de kjente en enda dypere sjalusi på mors bøker enn jeg gjorde i min oppvekst?
Men verre enn å fordype seg selv for mye i bøkenes verden er å ikke introdusere barn for bøker i det hele tatt. Som nevnt i tidligere innlegg er høytlesing en viktig del i barns språkutvikling og for senere skoleprestasjoner.
Sliter du som voksen selv med lesing eller leselysten prøv en myldrebok, tegneserie eller lydbok sammen med barnet. Det å ha felles interesse og oppmerksomhet gir barnet gode minner og i beste fall leseglede!
Kunsten er å skape det rette, balanserte miljøet. Å være forbilde som lesende voksen men uten å stjele for mye tid og oppmerksomhet fra barna. Eller overvinne sin egen lesevegring til fordel for barnets fremtid. For det viktigste er å lese mye sammen med barna. Det finnes mye god og spennende barnelitteratur som godt kan erstatte en del voksenlitteratur en periode i livet eller som kan tenne gnisten i en lite leselysten voksen.
Og ikke glemt å prate om bøkene med barna underveis og etterpå, dette er en viktig del av selve leseforståelsen og gir en god og kanskje uforglemmelig leseopplevelse.
For det er meningsfull tid sammen med sine foreldre barn setter mest pris på.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar