Mitt inntrykk er at de fleste apper beregnet for barn på markedet er til ren tidsfordriv uten nevneverdig læringsutbytte og er dermed ganske lik de voksnes mediebruk. Riktignok kan også barn ha glede av medier som handler om øyeblikksmagi, om lek, overraskelse og emosjonell tilfredsstillelse. Men til bruk i barnehage burde det velges læringsapper som for eksempel styrker barns språkutvikling.
Toktok appene fra Cappelen Damm |
Med dette innlegget vil jeg komme med en app anbefaling, nemlig samlingsappen Toktok (Cappelen Damm, 2017), som kom på markedet i 2016 med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Formålet med appene er å fremme barns språkutvikling, især ordforrådet og begrepsforståelse. Appene er blant annet rettet mot barn med annet morsmål enn norsk og inneholder hele 22 støttespråk. Språkutvalget virker veltilpasset de kulturene som er mest utbredt i norske barnehager. Det er ellers enkelt å lese inn nye språk ved behov eller supplere for eksempel med samisk eller nynorsk. Alle ord i appene kan hentes frem i hvert enkelt språk og fungerer dermed som en ordbok så vel for barn som for deres foresatte med et annet morsmål enn norsk.
Toktok består av fire apper som kan kjøpes hver for seg eller samlet til en rimelig penge (22 kr/app; 55 kr/alle samlet), og de er fri for reklame.
I Toktok Rom kan barn møblere sitt eget rom. Toktok Klær er et påkledningsspill. Disse to appene er beregnet for barn fra tre års alder og oppover. De kan spilles av to barn eller et barn og en voksen sammen og da åpner appene opp for utvikling av barnas samtaleferdigheter om bildene de lager. Estetisk har både Toktok Rom og Toktok Klær fine, klare farger og detaljer. De rommer valgmuligheter som appellerer til både gutter og jenter samt barn med forskjellig hår- og hudfarge slik man skulle forvente av en app med flerkulturelle barn som målgruppe.
Eksempel fra appen Toktok Rom |
I Toktok Ord møter barn en bred ordbank i elleve forskjellige kategorier som matvarer, leker, dyr og farger med gode, gjenkjennelige foto. Denne appen passer allerede for de yngste i barnehagen som lærer å prate. Fortellerstemmen, i hvert fall på norsk og engelsk, kunne med fordel ha lest inn ordene på en tydeligere, mer stavelsesfokusert måte, for eksempel ’BA-NA-NER’ fremfor flytende uttalt ’bananer’.
I fjor ble samleappen utvidet med Toktok Bilder der barn kan lage sin egne bildehistorier ved å ta bilder av selv og lese inn egen tekst, dette styrker barns fortellerkompetanse. Det hele kan suppleres med tre forskjellige bakgrunnsmelodier som gir filmen en magisk ramme. Dette kan være en velegnet app for eksempel på tur med de eldste, der barna selv skaper pedagogisk dokumentasjon i fellesskap. Dette anser jeg som en fengende, digital aktivitet for barn fra fire års alder og oppover, der barna opptrer som produsenter av en liten film.
Min vurdering er at Toktok appene er velegnet til det muntlige språkutviklingsarbeidet i barnehagen. De stimulerer til språklig nysgjerrighet, språklig bevissthet og språklig utvikling. Dessuten oppleves de som meningsfulle, moro og gir mestring.
I tillegg til Toktok appene har jeg utforsket noen andre språklæringsapper:
Sound Touch (Sound Touch Interactive, 2016) er en fin begrepsapp for de aller yngste. Her får barn høre lyder til bilder i forskjellige kategorier, men bildene benevnes ikke. Barnet er avhengig av en støttende voksen for å lære seg tilhørende ord.
Se og si, som er basert på Kari Grossmanns myldrebok, er en interaktiv pekebok med lydstøtte som har muntlig språklæringspotensiale.
I Kubbe rydder opp (Gyldendal, 2015) får barn sorteringsoppgaver og på denne måten lærer de om kategorisering. Appen inneholder muntlige så vel som skriftlige elementer.
Puppet pals (Polished Play, 2018) er en mer avansert måte å lage film på enn Toktok Bilder. Her er barn avhengig av å få hjelp fra en voksen.
Språkkista 2 (Aschehoug, 2018) ligner mest på Toktok Ord som omfatter 300 ord på hele 28 språk. En absolutt fordel med Språkkista 2 er at denne appen også styrker barns skriftlige språkutvikling i og med at hvert ord er gjengitt med skriftbilde i de respektive språkene under hvert bilde. Dessuten kan appen utvides med flere bilder og kategorier, dette er ikke mulig i Toktok Ord. Ulempen med Språkkista 2 er prisen på 199 kr, i forhold til Toktok Ord som koster kun 22 kr.
Eksempel fra appen Språkkista 2, norsk-pashto (for afghanske barn) |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar