mandag 13. mai 2019

Tegn-til-tale som støtte til språkutviklingen 0-3 år

Tegn-til-tale er en metode for å fremme og støtte kommunikasjon og språkutvikling. Det var opprinnelig tenkt som et hjelpemiddel for personer som av ulike årsaker har problemer med å kommunisere (f.eks. barn med Down syndrom, cerebral parese eller barneautisme). I nyere, norsk tid er det blitt større aksept for å bruke tegn-til-tale også med funksjonsfriske barn for å stimulere språkutviklingen. Tegn-til-tale fungerer som et supplement til talespråket der målet er å utvikle et selvstendig talespråk etter hvert.

Fra 'Tegnordbok - se hva jeg sier'
Barn er innstilt på å kommunisere fra fødselen av, og kommunikasjonen består blant annet av gester, mimikk og kroppsspråk. Ved å bruke faste tegn parallelt til tale, tydeliggjør man budskapet sitt. Barnet oppfatter det som sies ikke bare akustisk men også visuelt og taktilt og kan dermed bruke flere sanser til å bearbeide og forstå innholdet. Bruk av tegn gir barn muligheten til å kommunisere tidligere og bedre med sine nærpersoner. 
Studier har vist at små barn, som kan uttrykke seg med tegn, gråter mindre. De opplever mestring og kan lettere inngå i sosialt samspill. 
Når voksne anvender tegn-til-tale for å kommunisere med barn endrer de samtidig sin talemåte på en språkfremmende måte: taletempoet senkes, de snakker tydeligere, bruker kortere setninger og vektlegger det essensielle samtidig som de gir barn mer responstid. Dette stimulerer barnets lytteferdigheter og konsentrasjonsevne.

Fra 'Tegnordbok - se hva jeg sier'
For at man skal lykkes å fremme språket ved hjelp av tegn-til-tale, trenger barnet et støttende miljø som tar i bruk tegn i naturlige, daglige situasjoner. I starten bruker man kun tegn til de viktigste ordene i talen, på det som man vet barnet opplever som meningsfylt og motiverende, f.eks. tegn for 'melk', 'mer', 'ferdig', 'sove'. Er man usikker på et tegn kan man bruke peking eller gester. 
Tidlig oppstart av tegnbruk kan være et viktig bindeledd fra førspråklig kommunikasjon over til talespråket. Men selv om det anbefales å starte tidlig, er det aldri for sent å begynne med tegn i språklæringsfasen. Det kreves dog ofte en del tålmodighet før barnet selv knekker koden og tar i bruk tegn. Det anbefales å fortsette med tegnbruk selv om barnet har kommet i gang med talen. Tegn vil fremdeles hjelpe barnet med innlæring av nye begreper, språklige strukturer og repetisjon.

Fra 'Tegnordbok - se hva jeg sier'
Tegn-til-tale anbefales også som støtte til barn med annet morsmål enn norsk. Hvis tegnene brukes både i barnehagen og i barnets hjem, kan de fungere som bro mellom barnets to ulike språkverdener. Tegn som kommunikasjonsmiddel kan gi flerkulturelle barn en lettere tilgang til lek og fellesskapet enn talespråk. 
Studier har vist at tegn-til-tale brukt fra elleve måneders alder har positiv effekt på barnets ekspressive språkbruk, ordforråd og syntaktisk utvikling målt ved to og tre års alder. Dette er gode grunner til å ta i bruk tegn-til-tale som støtte i småbarns språkutvikling selv om det ikke foreligger bekymringer iht språket.


Hva finnes av hjelpemidler?
Bøker
- Moriggi og Fiske: 'Tegnordboka – se hva jeg sier' og 'La hendene snakke' (for skolen)
- Lommetegn
- Lillevik: 'Klart jeg kan' og 'Skoleklart'
- Statped: 'Mine tegn: Babyboka', 'Mine tegn i barnehagen' og 'Mine tegn: Skolestart'
- Norges Døveforbund: 'Babytegn'
- bildebøker ’Tusen ting jeg tenker på’/ ’Tusen tegn jeg tenker på’ www.2-tusen.no  


Sangkort

Spill
'Tegn Myggen og knottene' (tegnspill: dyrelotto, svarte per, memory, tallinje, temaplakat)

Nettsteder
www.tegnordbok.no
www.minetegn.no
www.ettskrittforan.no
www.2-tusen.no  (Meg og familien min, kroppen, følelser, bursdag, noe å gjøre (verb), på skolen, bokstaver, fargene, førmatematiske begrep, livslinje, nasjonaldager, årstidene, eventyr, musikk, dyr, i byen/butikken, Norge og Norden, miljø og forurensning, sykehus/ tannlege, jul)
Tegn wiki 
https://no.signwiki.org/index.php/Hovedside
Tegn på andre språk: 
https://www.spreadthesign.com/en.gb/search/

Apper
- Brage lager grimaser
- Bursdagsgaven
- TegnTilTale
- tegnordbok1000

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar